We spreken van ontwikkelingsvoorsprong bij kinderen die eerder toe zijn aan de volgende uitdaging in het leren/ontwikkelen. Dit kan een teken zijn dat je een hoogbegaafd kind in huis hebt.

Hoogbegaafde kinderen laten zich opmerken door hun leergierigheid en intensiteit in beleving. Ze zijn sneller toe aan uitdaging en vertonen een grote creativiteit (in onderhandelen bijvoorbeeld) en gedrevenheid (om te weten). Ze ontwikkelen vaak sneller dan andere kinderen, ze vertonen een hoog taalgebruik en vaak ook aparte interesses waar ze alles over willen weten. Een ding is zeker: hoogbegaafd opvoeden is intens opvoeden en soms ook buiten de lijntjes kleuren om je kind in zijn (leer)behoeften tegemoet te komen. 

 

Kleuter

Als ouder merk je de ontwikkelingsvoorsprong vaak al snel op. Je kind is zeer leergierig, stelt onuitputtelijk vragen en wil steeds maar meer weten. Bij het opvoeden sta je er vaak lange tijd niet bij stil dat dit anders is dan andere kinderen. Je stemt af op de leerbehoeften van je kind op natuurlijke wijze.

Eens het kind met ontwikkelingsvoorsprong naar school gaat, valt het wel meer op. Het ene kind geraakt gefrustreerd op school en uit dit in zijn gedrag thuis. Je krijgt een ander kind dan voorheen: drukker, moeilijker slapen, … Sommige kleuters geven ook letterlijk aan dat het te gemakkelijk is en dat alles saai is. Andere kinderen met ontwikkelingsvoorsprong gaan zich aanpassen aan de norm in de klas. Je kind kon al heel mooi tekenen voor hij naar school ging, maar nu lijkt het wel alsof die achteruit gaat in ontwikkeling.

 

Basisonderwijs

Hoogbegaafde kinderen vertonen veel frustratie in de basisschool. Ze verlangen vaak al lang naar het 1e leerjaar omdat ze daar zullen leren lezen en rekenen, maar dat valt dik tegen: het gaat te traag vooruit én ze kunnen dit al lang.

Saai kan zich op termijn vertalen in onhandelbaar gedrag maar ook in stressklachten zoals buikpijn, hoofdpijn en minder levenslust.

 Deze kinderen hebben nood aan uitdaging op maat, niet alleen maar extra werk maar ook ander werk waar ze eens wat hulp bij kunnen gebruiken.

 

Secundair onderwijs

Ook in het middelbaar blijft het hoogbegaafde kind zorg vragen. Enerzijds moeten ze vaak dan pas leren leren, anderzijds is de veelheid aan vakken vaak een drempel omdat ze graag in de diepte willen leren.

 

Hoger onderwijs

Een hoogbegaafde laat zich wel eens opmerken in het hoger onderwijs, en dat niet steeds door de megaprestaties… Vertwijfeling in keuze maken, existentiële vragen maar ook het ervaren dat studeren op zich geen fijne bezigheid is en veel werk en tijd vergt.

 

Volwassenen

Je hoogbegaafdheid gaat niet weg eens je volwassen bent, het kan dus goed zijn dat je op de werkvloer frustraties meemaakt die met je hoogbegaafdheid te maken hebben. Heel wat onderpresteren komt ook hier weer tot uiting, wat ervoor zorgt dat de volwassene het eigen traject wil aanpakken en ervoor wil gaan. Hier kun je belemmeringen bij ervaren en mogelijk kun je daarbij coaching gebruiken.

 

Hoogbegaafde kinderen hebben aangepaste zorg nodig, of ze nu 3 zijn of 24. Vroeg ingrijpen kan handig zijn, toch is het nooit te laat om er iets aan te doen. Wij hebben een kinderteam en een volwassen team, mensen met specialismen in 2E (twice exceptionality), onderpresteren, profoundly gifted, bore-out en burn-out, existentiële vraagstukken, maar ook in leercoaching, in kaart brengen van leervordering, psychodiagnostiek,  ... 

 

Hoogbegaafd Opvoeden: leef jij ook de uitdaging? 

Hoogbegaafd opvoeden is een uitdaging, zo hebben wij ervaren en dat horen we nog dagelijks van ouders die onze hulp zoeken. Je krijgt geen handleiding bij dit kind en wordt verwacht je gangbare principes rond opvoeden steeds weer her uit te vinden. Af en toe zul je zelfs eens buiten de lijntjes moeten kleuren met je hoogbegaafde kind. Dat alles kan onzekerheid met zich meebrengen: doe ik het goed? Kan dit wel? 

 

Bij Hoogbegaafd Opvoeden staat een team voor je klaar met een totaal aanpak, wij versterken jou in je opvoedingsvaardigheden. Samen streven wij ernaar om je kind in zijn geheel te laten groeien met evenwichtig stimuleren en zorg op maat. Je kan bij ons terecht voor (klik op de titels voor meer info):

 

Oudergesprek en opvoedingsondersteuning (ook schooloverleg, diagnostiek)

Oudertrainingen in kleine groep of individueel

Info avonden rond thema’s als hoogbegaafd, groeien en stimuleren, 2E (twice exceptionality), onderpresteren, …

Groeigroep: plusklas voor uitdaging onder ontwikkelingsgelijken

 

Hoogbegaafd Opvoeden is actief in Vlaanderen en Nederland met goed opgeleide teams onder coördinatie van Tania Gevaert.

 

Wat deelnemers ons vertellen: 

                    Bedankt voor de vele inzichten die je ons verschafte tijdens de cursus. (M.V., mama van S en A)