Hoger onderwijs: voor ouders van hoogbegaafde startende studenten

June 25, 2015

We horen nog steeds dat veel jongeren eerst een stad kiezen en daarna de richting. Velen maken hun keuze op basis van de vrienden, een hippe studentenstad en/of wat moeder liever wel of juist niet wil. Hoe ze best kiezen, wordt hen vooralsnog niet aangeleerd. Uit een interview met Rik Torfs in De Standaard (dd 11/08/2013) blijkt dat teveel eerstejaars falen. Hij pleit ervoor om jongeren na een eerste teleurstellende resultaat in januari de kans te bieden over te stappen. Dat is allemaal goed en wel, maar dan gaan we er weer vanuit dat die jongere weet waar naartoe. Net daar wringt het schoentje bij velen. Ze weten het echt niet!

 

En als ze dan op zoek gaan, zoals wij regelmatig doen in opdracht van een jongere (en de ouders), dan moet ik ook aankaarten dat de websites van de hogescholen en universiteiten weinig uitnodigend zijn. Ze bieden aan de ene kant een schat aan informatie, aan de andere kant is het erg vermoeiend om alle info te doorgronden. Behoudens dat we weten welke richting we zoeken, dan lukt het nog wel. Maar om als studiekiezer je mogelijkheden concreet te maken... Dat is zeker geen evidentie voor een jongere!

 

Om het helemaal ingewikkeld te maken, bestaan sommige richtingen (in andere benamingen weliswaar) op de verschillende niveaus. Wij horen alvast nog steeds de veel gemaakte denkfout: "begin maar aan de unief, dan kun je alsnog zakken". Dus, voor al diegenen die niet thuis zijn in het verhaal, nog even kort het verschil tussen hogeschool en universiteit.

 

Hogeschool
Je opleiding leidt naar een Professionele Bachelor. Dat betekent concreet dat je meer toegepaste lessen krijgt. Je mag je verwachten aan een stevige brok (praktijk)theorie die aangevuld wordt met praktische oefeningen. Je lesrooster zal meestal een volledige week beslaan. Verwacht je ook aan een stageperiode en mogelijk een project dat je (in groep) mag uitwerken.
Is dit een minderwaardige oplossing? NEEN! Na je Bachelor proef en het slagen in je 3-jarige opleiding ben je klaar voor de arbeidsmarkt. Je kan meteen aan de slag.

 

Universiteit
Het gaat hier om een Academische Bachelor. Concreet betekent dit een theoretisch ondersteunde opleiding die je voorbereidt op een onderzoeksmilieu. Op een uitzondering na zal elke Academische Bachelor dan ook statistiek en onderzoeksmethoden allerhande aanbieden. Je wordt verwacht interesse te hebben in literatuurstudie. Je lesrooster zit minder vol met contacturen omdat er net van je ver