Mijn kind hoogbegaafd?! Ik twijfel daaraan...

January 7, 2016

Het komt doordat in dit woord een pak overtuigingen zitten. Laat ons eens kijken naar begaafd, om ergens mee te starten. Bij het woord begaafd ga je onmiddellijk in termen van prestaties denken, toch? Begaafd roept bij je op dat er capaciteiten zitten, die zich zullen vertalen in een cijfer - een waardering - op school en later in maatschappij. Je gaat het dus inschalen. Stel dat begaafd je in cijfertermen doet denken aan een 7 op 10. Of ligt dat voor jou hoger?

 

Ik leg het even op 7,5 op 10, dat is begaafd. Meerbegaafd is dan een 8+ en wat betekent dit voor hoogbegaafd? Mogelijk doet hoogbegaafd je dan vermoeden dat dit minstens 9+ is of misschien wel een 10... Even kijken wat er gebeurt als we dit voorbeeld in rapportcijfers gieten.


Misschien vind je dit wel erg kort door de bocht, en toch ... doen we dit steeds weer? Bewust of onbewust. En als jij het niet doet, of probeert daar hardnekkig van weg te blijven, dan gebeurt het (misschien) wel op school en in de familie of vriendenkring. Plus... wees er maar zeker van dat je knappe kind dit ook voor zichzelf zo is gaan zien.

 

Tot zover zou je kunnen zeggen, wat ik nog steeds regelmatig hoor op scholen (overigens vanuit heel goede bedoelingen , ttz de bezorgdheid dat het kind overbevraagd zou worden): "je moet de grens ergens stellen". En dan zeg ik jou, gaan we nu weer niet voorbij aan heel veel vitale randvoorwaarden? Want wees nu eerlijk, als je pas (en enkel) hoogbegaafd zou zijn als je een 10 bent, altijd en elke dag weer, wat en waarom zou je dan nog moeten leren?? Waar zou voor jou de uitdaging zitten om je te strekken? Welke drive zou jij opzoeken?

En wat zou er gebeuren als je op voorhand overtuigd zou zijn dat je die 10 niet kan halen of het niet waard bent? Waar zou je dan de motivatie halen om ervoor te gaan? Misschien weet jij zelfs helemaal niet HOE je een taak tot een goed eind moet brengen, WAT je daarvoor moet doen en Wie je daarbij kan helpen. Mogelijk heb jij tot voor kort geen moeilijkheden ervaren op school en was je elke keer weer een 10. Ondertussen zit je in een hoger jaar en worden andere vaardigheden van je verwacht (zoals leren samenvatten, opdrachten en vragen grondig doorlezen, antwoorden volledig formuleren, ...). Dan kan het wel eens gebeuren (wees daar maar zeker van, die dag komt eraan!) dat je "zakt" naar een 7,5 of nog minder. Wat heeft dat voor gevolgen voor het beeld dat je tot voor kort had van jezelf? Ga je dan twijfelen?

 

Meer nog, de mensen rondom je gaan aan het twijfelen. Misschien is dit kind niet (meer) hoogbegaafd? Hebben we te snel gezegd of gedacht dat ons kind een knapperd zou kunnen zijn? Zijn we te ver gesprongen met dat jaartje overslaan?