Hoe kies je een geschikte school voor je hoogbegaafde kind?

March 3, 2016

Stap 1: jij kent je kind en hebt een helder beeld over wat het nodig heeft om tot leren te komen

Blijf erin geloven dat jij als ouder je kind het beste kent! Is je kind een doener of net een denker? Wat brengt je zoon of dochter in beweging, in vervoering?

 

Sommige kinderen hebben veel structuur nodig die buiten hen wordt aangebracht, die hebben vaker nood aan een meer geregelde aanpak. Ze gaan niet graag op zoek naar wat mag en kan, zij willen duidelijkheid en liefst opgelegd. Kies voor dit kind liever een traditionele onderwijsvorm bij een leerkracht die duidelijk en wat streng is in de omgang.

 

Andere kinderen houden ervan om op ontdekking te gaan, liefst ongebreideld. Ze klappen dicht als ze niet helemaal vanuit zichzelf mogen verkennen. Een opgelegd werkje geeft ze stress, dan is het nooit zoals het model. Kies voor een ervaringsgerichte aanpak als je kind houdt van zelf doen en actief op ontdekking gaat. Je kind denkt graag out of the box, gaat actief op zoek naar oplossingen. Het brengt spontaan ideeën aan en vindt het leuk om alles te doorgronden (van duikboten tot de natuur en wat er onder de aarde leeft).

In de kleuterklas worden heel wat activiteiten aangeboden, men noemt het vaak differentiëren. Toch wil ik wat nuance aanbrengen zodat jij kritisch kan kijken naar de werking. Differentiëren bij hoogbegaafden zit hem niet alleen in het gevarieerde aanbod, het betekent evenzeer dat er naar boven toe wordt afgeweken van het aanbod. Kinderen krijgen een afgestemd aanbod op hun mogelijkheden van het moment. Met differentiatie bij hoogbegaafdheid wordt dus bedoeld dat het kind een beter afgestemd leeraanbod krijgt. Vraag ernaar in je kennismaking!

 

Voorbereiding op het eerste contact: schrijf uit hoe jij je kind zou voorstellen aan een vreemde, wees uitgebreid. Observeer en bespreek met je partner, grootouders, ...

 

Stap 2: surf the Internet... Google is your friend, maar beperk je niet tot het virtuele en spreek mensen aan

Zoek scholen in je buurt, houd rekening met bereikbaarheid want je bent voor een aantal jaren vertrokken. Elke school heeft tegenwoordig een website, dus dat is alvast het eerste uithangbord. Helaas merk ik steeds weer dat websites - niet zoals die van mij - vaak statisch zijn. Men heeft dan wel een aanbod voor hoogbegaafden maar dat blijkt niet op de website te staan...

Het internet is dus je eerste stap in de zoektocht, maar houd je niet in en spreek mensen aan. Bel of mail mij gerust met je vraag naar mogelijk scholen in jouw buurt.