Volwassen onderpresteerders willen ook meer achievement

March 17, 2016

Een coaching is een samenwerking, een partnerschap. Een goeie coach zal jou begeleiden in je vragen door écht te luisteren. Je coach is een klankbord, een kritisch oor. Als onderpresteerder zitten hier al een aantal uitdagingen in. Je hebt het doorgaans al moeilijker om je vraag te formuleren, want dat had je op school ook al ("wat vragen ze nu precies van me?"). Hoogbegaafde onderpresteerders kampen daarbij ook met het taalniveau. Ze hanteren een andere taal, hebben meer woorden en gebruiken die ook. Daarbovenop hebben heel wat onderpresteerders al een lijvig cv, vaak zonder de nodige credentials (scholing niet afgewerkt, vele jobs gecombineerd of na elkaar uitgevoerd, attesten niet verzameld,...).  Je kan het eerste gesprek dan ook best wat voorbereiden, dat kan zo:

  • Wat loopt goed in mijn leven? Waar ben ik best tevreden mee? Wat wil ik behouden?

  • Wat mag er veranderen?

  • Waar loop ik tegenaan?

Je kan dit uitschrijven, in je hoofd uitdenken, creatief aanpakken, om het even hoe. Het hoeft er niet netjes uit te zien, dit is een denkoefening om je gedachten te ordenen. Even stilstaan bij de goed lopende aspecten in je leven én benoemen wat jij wil veranderen. Je kan hier wel een tijdje zoet mee zijn. Geef jezelf dan ook de nodige tijd, ga niet blokkeren omdat het niet 1-2-3 helder lijkt te zijn, laat het groeien en breng je gedachtenoefening mee naar het 1e gesprek.

 

Onderpresteerders, hoe ga jij met je talenten om?

Je valt al snel op, vooral omdat je de ene keer zo snel bent en zoveel blijkt te weten, maar de andere keer lijk je dan weer "oliedom" omdat je niet snapt hoe het koffie apparaat werkt. Je hebt energie voor 2, bent snel uitgekeken op je maandag-tot-vrijdag job, maar je mist vaak de juiste credentials om een job op jouw maat te kunnen krijgen.

 

Je krijgt te maken met heel wat (verkeerde) verwachtingen én er is maar weinig begrip voor jouw andere manier van denken. Hoogbegaafd blijft een geladen woord waardoor de meeste hoogbegaafde volwassenen ervoor kiezen om het niet te benoemen op het werk.

Hoogbegaafde onderpresteerders blijken het niet gemakkelijk te hebben op de werkvloer. Samenwerken in team is geen eenvoudige klus als jij steeds over alle info beschikt, waarmee de rest van je team de indruk krijgt dat zij overbodig zijn. Je snelheid van denken is van die mate dat je steeds weer moet wachten tot het voor de anderen ook helder is. Mogelijk ga je dan wel zuchten, met de ogen draaien ("dames!" :-)) en misschien neem je het gewoonweg uit handen en d