Tips voor doorstartende (hoogbegaafde) studenten

September 8, 2016

Mijn start

Vijf jaar geleden zette ik de grote stap van het veilige en gekende college naar de universiteit. Ik koos voor de kleinschaligheid van de KULAK om mijzelf de stress van een grote onbekende stad te besparen. Drie jaar en één bachelor diploma later was het tijd voor Leuven. Opnieuw een start vol stress en spanning voor het onbekende. En vorige week, met master op zak, begon er weer een nieuw avontuur: ik startte aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

 

Ondertussen kan ik nostalgisch terugblikken op mijn eerste dagen aan de KULAK. Naast de vele leuke herinneringen, zal ik nooit vergeten hoe verloren ik me voelde toen mijn mama afscheid nam van me en mij voor het eerst alleen op kot achterliet. Het was een stressvolle eerste avond, ik heb waarschijnlijk nog nooit zo slecht geslapen. Een nieuw bed, een nieuwe kamer en de spanning van een onbekend avontuur waren veel om te verwerken. Ondanks het succesverhaal dat op die nacht volgde, kwam dezelfde stress en onzekerheid terug in alle hevigheid de eerste avond in Leuven. En ja, ook de voorbije week heb ik mij dood gestrest.

 

Hoe ga jij om met nieuwe situaties?

Deze ervaring zal voor velen herkenbaar zijn. Een nieuwe start gaat steeds gepaard met een gezonde dosis stress en spanning. Ben je daarnaast ook hooggevoelig, start je op jongere leeftijd aan je hogere studies of heb je een ontwikkelingsstoornis dan is het des te spannender. Ook voor ouders is deze periode niet vrij van stress. Je kinderen gaan het huis uit, ze worden verwacht van voor zichzelf te zorgen, de bezorgdheden zijn er ook bij jullie. Zo meteen geef ik je, op basis van mijn ervaring als student en ervaring als coach van heel wat jongeren die deze spannende stap succesvol gezet hebben, een aantal tips mee om een goede start te maken.

 

Dit moet je weten als student

Bevind jij jou in de luxe positie van generatiestudent dan heb je geluk, jij kan zo meteen starten in een modeltraject waar heel wat infosessies en activiteiten voorzien zijn om je wegwijs te maken in het hoger onderwijs. Generatiestudenten zijn die jongeren die onmiddellijk na hun secundair onderwijs het eerste jaar hogere studies aanvatten. Deze studenten kiezen meestal voor een modeltraject wat inhoudt dat je alle vakken opneemt binnen de eerste fase van je gekozen opleiding. Kies je om van dit modeltraject af te wijken en bijvoorbeeld minder vakken op te nemen, dan maak je best eens een afspraak bij een studietrajectbegeleider om je ISP (individueel studieprogramma) samen te stellen. Ik wil je hierbij graag meegeven dat je je nooit verplicht hoeft te voelen om een volledig curriculum op te nemen. Als je denkt dat je meer ruimte nodig hebt o