Moeilijke momenten bij hoogbegaafde en hooggevoelige kinderen

September 29, 2016

Zo kwam de week waarin Hamtaro, hoogbejaard ondertussen, steeds stiller werd. Ik kreeg op het werk telefoon van de dochter dat hij steeds moeizamer ging ademen. Ze vroeg of ze de dierenarts mocht opbellen, want ze wilde hem bijstaan. Haar vraag om hem te genezen werd al snel de kiem ingedrukt, het enige dat ze kon doen was het zo comfortabel mogelijk maken. En zo geschiedde... Hamtaro werd in een washandje gelegd, dochter ging zitten en ademde wat extra lucht in zijn mondje. Ze wreef over zijn borstje, zo had de dierenarts het uitgelegd. Het diertje sliep uiteindelijk uren later in alle rust in.

 

En toen begon het grote verdriet, een geschikte begrafenis regelen. Hamtaro kreeg een kleine schoendoos en al zijn liefste spulletjes mee, we kochten een knuffel voor de dochter die Hamtaro zou voorstellen eens hij er niet meer was. De doos stond nog dagen op de kast, ze ging er ook elke paar uur even bij zitten. Hamtaro kreeg een plekje in de tuin van opa met een bloemetje en een kruisje.

 

Tranen, oeverloos en heftig. Mijn eerste gedachte was: dit nooit meer. Ik wil geen huisdieren meer, want dit doet haar nog veel meer pijn. En toch zag ik ook haar grote zorgzaamheid toen hij leefde én bij zijn dood. Ik wachtte tot ze zelf vroeg om een nieuw huisdier, dat werd weer een hamster. We praatten goed door dat deze hamster mogelijk veel minder lang zou leven dan Hamtaro en dat het verdriet een volgende keer echt niet minder zou zijn. We hebben veel geknuffeld in die periode en zelfs samen tranen gelaten om dit kleine diertje. Bij de komst van de volgende hamster werd ook nog gehuild om Hamtaro maar ook beloofd om minstens even goed voor dit nieuwe dier te zorgen.

 

Na 2 hamsters was de tijd voor mij rijp om voor een kat te kiezen, die leven ten minste langer... Onze Louis is ondertussen 7 jaar bij ons en een heel gezonde brok (gelukkig). Volgend jaar, in ons nieuwe huis, komt er een hond bij. En toch besef ik nu al dat de dag dat ik naar Londen moet bellen dat er iets mis is met Louis... jeetje :-( Daar wil ik helemaal niet aan denken!

 

Moeilijke boodschappen brengen

Vertel je het eerlijk en leg je je kind uit waarom en wanneer de hond doodgaat? Of probeer je het anders uit te leggen, dat de hond niet meer bij jullie kan blijven, bijvoorbeeld. Als ouder is dit een zeer moeilijke keuze. Het is hartverscheurend om je kind zoveel pijn te doen. Dat het op deze jonge leeftijd al met de dood geconfronteerd wordt... Mag je dit doen of zal je er proberen een verhaal aan te breien waar je kind gespaard wordt van dit grote verdri