Plannen in functie van de komende blok en examens

November 24, 2016

Paniek/examenstress ontstaat heel vaak omdat je op een gegeven moment overweldigd raakt door de hoeveelheid werk die je nog moet verrichten. Een planning kan helpen om terug rustig te worden. Enerzijds krijg je door het maken van een planning het gevoel dat je actie onderneemt en anderzijds creëer je voor jezelf ook een overzicht van wat er nog moet gebeuren. Een planning helpt je om je eigen vooruitgang in beeld te brengen.

Een planning kan vele vormen en maten aannemen. Het is kwestie van een planning te zoeken die werkt voor jou. In wat volgt geef ik je tips/advies om een goede planning op te stellen. Het belangrijkste uitgangspunt hier is:

Kies een planning die werkt voor jou!

 

Welke planning is geschikt? 

Voor veel jongeren in het secundair onderwijs raad ik aan om tijdens het schooljaar weekplanningen te gebruiken. Deze jongeren krijgen namelijk heel veel taken/toetsen op korte termijn waardoor het niet evident is om op lange termijn te plannen, er zijn namelijk heel veel onbekenden. Met het oog op de examens in juni lijkt het wel aangeraden om na de paasvakantie minstens 2 momenten per week te voorzien om cursussen op orde te brengen, samenvattingen te maken en andere voorbereidingen te treffen los van de taken/toetsen die op dat moment gepland staan. Eén voordeel voor deze jongeren is dan wel dat wanneer de toetsen goed werden voorbereid, dat ze voor deze vakken nog weinig werk zullen hebben in termen van samenvattingen maken.

 

Een belangrijk vertrekpunt bij een planning is de vraag: “Op welke termijn plan ik?”

Studenten in het hoger onderwijs verkeren in een andere situatie. Deze jongeren krijgen namelijk vaak veel meer vrijheid en weten vaak van bij het begin van het semester al welke taken/papers/groepswerken ze moeten maken voor welke vakken. Zij kunnen dus gemakkelijker plannen op lange termijn en vertrekken dan ook best van hun examenrooster en paperdeadlines om een planning op te stellen.

 

Een volgende stap is om te bepalen hoe je de eigen planning zal vormgeven

Een standaardplanning die je bij ons krijgt is een sjabloon waar 7 dagen opstaan, elk onderverdeeld in 3 dagdelen. Zeker voor jongeren die met weekplanningen werken is dit een handig sjabloon. Je kan natuurlijk ook een gelijkaardig sjabloon maken voor een maandplanning of een kalender gebruiken.

 

Iets anders wat ikzelf graag gebruik en wat voor een aantal uitstellers ook wel goed werkt is een to do lijst. Niet zomaar een to do lijst maar een trello (dit is trouwen