Brussen van hoogbegaafden

December 8, 2016

Alicia, Mia, Victor en Willem hebben allemaal een hoogbegaafde in het gezin. Zelf beschouwen ze zich niet als hoogbegaafd, toch zijn ze op zijn minst zeer intelligent en high achievers. Ze functioneren zeer goed in het schoolse systeem, behalen hoge punten en worden door hun leerkrachten als ideale leerling omschreven: ze hebben hun hulp wel eens nodig, maar groeien ook zeer snel. Je zou gerust kunnen stellen dat dit kinderen zijn met mogelijkheden: knappe leerlingen. Toch benoemen ze zichzelf als “helemaal niet zo slim” en “ik weet niet of ik wel een moeilijke richting aankan”.

 

Ze hebben allen een broer of zus die hoogbegaafd is en dat heeft invloed op het gezin. Sylvia Rimm (2008, Davidson Institute for Talent Development) deed onderzoek naar de impact van hoogbegaafdheid op het gezin. Elk kind in het gezin beïnvloedt de andere gezinsleden, het hoogbegaafde kind zet meer druk op de opvoedingsvaardigheden. Dit kind heeft andere noden en vaak wordt er meer ingegrepen bij hoogbegaafdheid: kampjes, begeleiding, studiecoaching, creatieve en cognitief uitdagende activiteiten, … Het onderwerp hoogbegaafdheid is nooit veraf in deze gezinnen. Zoals jij als ouder dagelijks ondervindt: ook de zorg is steeds weer aanwezig. In vele periodes in het opvoeden van je hoogbegaafde kind ben je er 24/7 mee bezig: komt het wel goed?

 

Dit alles heeft invloed op de rest van je gezin. Rimm heeft echter ook positieve woorden voor je: heel wat ouders van hoogbegaafde kinderen gaan daar zeer bewust mee om en vergelijken hun kinderen niet in die mate dat het ene kind als slimmer of beter dan het andere wordt gezien. Waarom voelt je andere kind zich dan alsnog minderwaardig?

 

Kinderen vergelijken zichzelf voortdurend

Het zijn niet de volwassenen in deze die de boosdoener zijn, kinderen vergelijken zichzelf voortdurend. Jonge kinderen aanvankelijk niet, die zien geen verschillen. Maar vanaf de basisschool sluipt dit erin, het komt mee met de ontwikkeling. Dus, ook jouw kind gaat zich vergelijken met zijn begaafde broer of zus. En het kan dus knap lastig worden als jouw kind veel moeite moet doen voor school en redelijke punten en er ondertussen eentje rondhuppelt dat geen boek open doet. Hoeft het nog uitgelegd dat dit onder de kinderen onderling voor spanningen kan zorgen?

 

Mijn broer steekt geen klop uit! En ik maar zwoegen, elke avond weer L
 

Als ze eerlijk is kan Mia haar broer wel “wurgen”. Hij bekijkt zijn woordpakket en hup, hij kan het al. Zij moet alle woorden schrijven en daarbij ook goed opletten. Gelukkig wordt hij ondertussen ook verplicht om huiswerk te màken.

Het is voor je kinderen best wel belangrijk om vooral in te zetten op hard werken en niet enkel te prijzen voor de intellectuele mogelijkheden. Werken moet ieder