Herken jij deze veelgemaakte fouten in het opvoeden?

February 23, 2017

Vorige week ging ik een week op schrijfverlof, ik schrijf aan mijn 3e boek. Een boek van een ervaren moeder in hoogbegaafd opvoeden voor jou, ouder van hoogbegaafde kinderen. Ik schrijf mijn methode neer die blijkt heel succesvol te zijn. Nu mijn kinderen volwassen zijn en elk hun eigen ambities waarmaken, was de tijd aangebroken om jou te tonen hoe jij ook succesvoller kan zijn in het hoogbegaafd opvoeden.

Ik ben dus helemaal ingetuned op alles wat ouders bij het opvoeden van hun hoogbegaafde kind meemaken en zo stootte ik op dit onderzoek van Dr. Tim Elmore. Hij ontdekte een aantal grote fouten in de aanpak die ouders maken bij het opvoeden van hun kinderen. Fouten die ervoor kunnen zorgen dat je kinderen minder zelfvertrouwen opbouwen en alzo hun kansen om succesvol te zijn in carrière en hun persoonlijke leven aanzienlijk bemoeilijken.

7 keer wat ouders verkeerd doen1. We laten onze kinderen geen risico’s nemen

In deze maatschappij worden we al gewaarschuwd op voorhand, “veiligheid eerst” voedt onze angst. Het lijkt wel alsof elke stap ons kind in gevaar kan brengen, dus doen we er alles aan om hen te beschermen en te behoeden voor het kwaad. Het is ook perfect normaal om als ouder bezorgd te zijn en het beste voor te hebben met je kind. Maar daarmee dreigen we hen ook te beperken in gezond risicogedrag en dus ontnemen we hen heel wat kansen om te leren uit situaties. Dat kan dus het averechtse effect hebben op hun ontwikkeling.

Europese psychologen kwamen tot de conclusie dat wanneer een kind nooit buiten speelt en nooit eens een geschaafde knie heeft meegemaakt, meer fobieën ontwikkelen als volwassene. Door af en toe eens te vallen, deze ervaring dus mee te maken, leren kinderen ook dat dit erbij hoort. Een tiener moet het al eens ervaren hoe een relatiebreuk voelt, opdat zij de emotionele lading van langdurige relaties naar waarde kunnen inschatten. Als ouders alle risico’s uit het leven van hun kind bannen, dan creëren we mogelijk arrogantie en een laag zelfbeeld bij onze opgroeiende leiders.

2. We redden ze te vlug

De huidige jonge generatie heeft een aantal levensvaardigheden, die kinderen 30 jaar geleden bezaten, niet ontwikkeld omdat hun ouders te snel ingrijpen en problemen voor hen oplossen. We ontnemen ze zo de kans om zich erdoorheen te werken. Het is eerder korte termijn opvoeden. We bieden ze te weinig mogelijkheden om het zelf uit te zoeken, zonder hulp. Vroeg of laat worden ze dit gewoon: “als het me niet lukt, dan zal er wel ee