Herken jij deze veelgemaakte fouten in het opvoeden?

Vorige week ging ik een week op schrijfverlof, ik schrijf aan mijn 3e boek. Een boek van een ervaren moeder in hoogbegaafd opvoeden voor jou, ouder van hoogbegaafde kinderen. Ik schrijf mijn methode neer die blijkt heel succesvol te zijn. Nu mijn kinderen volwassen zijn en elk hun eigen ambities waarmaken, was de tijd aangebroken om jou te tonen hoe jij ook succesvoller kan zijn in het hoogbegaafd opvoeden. Ik ben dus helemaal ingetuned op alles wat ouders bij het opvoeden van hun hoogbegaafde kind meemaken en zo stootte ik op dit onderzoek van Dr. Tim Elmore. Hij ontdekte een aantal grote fouten in de aanpak die ouders maken bij het opvoeden van hun kinderen. Fouten die ervoor kunnen zorgen dat je kinderen minder zelfvertrouwen opbouwen en alzo hun kansen om succesvol te zijn in carrière en hun persoonlijke leven aanzienlijk bemoeilijken. 7 keer wat ouders verkeerd doen

1. We laten onze kinderen geen risico’s nemen In deze maatschappij worden we al gewaarschuwd op voorhand, “veiligheid eerst” voedt onze angst. Het lijkt wel alsof elke stap ons kind in gevaar kan brengen, dus doen we er alles aan om hen te beschermen en te behoeden voor het kwaad. Het is ook perfect normaal om als ouder bezorgd te zijn en het beste voor te hebben met je kind. Maar daarmee dreigen we hen ook te beperken in gezond risicogedrag en dus ontnemen we hen heel wat kansen om te leren uit situaties. Dat kan dus het averechtse effect hebben op hun ontwikkeling. Europese psychologen kwamen tot de conclusie dat wanneer een kind nooit buiten speelt en nooit eens een geschaafde knie heeft meegemaakt, meer fobieën ontwikkelen als volwassene. Door af en toe eens te vallen, deze ervaring dus mee te maken, leren kinderen ook dat dit erbij hoort. Een tiener moet het al eens ervaren hoe een relatiebreuk voelt, opdat zij de emotionele lading van langdurige relaties naar waarde kunnen inschatten. Als ouders alle risico’s uit het leven van hun kind bannen, dan creëren we mogelijk arrogantie en een laag zelfbeeld bij onze opgroeiende leiders. 2. We redden ze te vlug De huidige jonge generatie heeft een aantal levensvaardigheden, die kinderen 30 jaar geleden bezaten, niet ontwikkeld omdat hun ouders te snel ingrijpen en problemen voor hen oplossen. We ontnemen ze zo de kans om zich erdoorheen te werken. Het is eerder korte termijn opvoeden. We bieden ze te weinig mogelijkheden om het zelf uit te zoeken, zonder hulp. Vroeg of laat worden ze dit gewoon: “als het me niet lukt, dan zal er wel een volwassene zijn die het voor mij in orde brengt en alle nare gevolgen van mijn foute gedrag wegneemt.” In de echte wereld werkt het helaas niet zo, die verwacht competente volwassenen. 3. We bewieroken te veel, te vaak Het zelfbeeld-debat startte in de tijd van de baby boomers, maar kwam onze scholen binnen een dikke 20 jaar geleden. Iedereen is een winnaar, of dat zouden we liefst zo willen. Dit kan ervoor zorgen dat je kind zich speciaal gaat voelen zonder dat het er iets heeft voor hoeven te doen. Op den duur kan het kind gaan denken dat enkel zijn ouders vinden dat hij goed is, want anderen gooien de complimentjes niet in het rond. Ze gaan aan de objectiviteit van de ouder twijfelen, hoewel het goed voelt op dat moment blijft het niet plakken in de realiteit. Kinderen die teveel worden geprezen, waarvan hun mindere inzet niet als dusdanig wordt benoem, die gaan op termijn alle moeilijkheden uit de weg. Meer ze gaan spieken, overdrijven en liegen om moeilijke zaken te omzeilen. Ze hebben niet geleerd om ermee om te gaan. 4. We laten schuldgevoel in de weg staan van goed leiderschap Je moet niet de vriend van je kind zijn. Ze zullen teleurstelling zeker overleven, maar ze ontgroeien verwennerij niet. Zeg dus gerust “neen” en “nu niet” en laat ze maar eens vechten voor wat ze echt belangrijk vinden. Ouders geven vaak toe, vooral als ze meerdere kinderen hebben. Als er eentje het goed doet, dan voelt het als oneerlijk om dat ene kind in de verf te zetten en niet de anderen. Eigenlijk is dit onrealistisch en het geeft de kinderen mee dat je geprezen wordt om je inzet en hieruit volgend succes. Let op dat je niet steeds materieel gaat belonen voor goede punten. In een ouder-kind relatie die gebaseerd is op materiële beloningen zal het kind noch autonome motivatie ontwikkelen noch zal het ervaren wat onvoorwaardelijke liefde betekent. 5. We delen onze eigen fouten niet Gezonde tieners slaan hun vleugels uit en zullen de grenzen proberen te verleggen. Het is onze taak als volwassenen om hen dit toe te laten, maar dat wil niet zeggen dat we niet mogen sturen. Deel dus gerust je eigen gemaakte fouten van destijds. Doe dit op een manier waarop ze hieruit kunnen leren en zo goede keuzes kunnen leren maken. Kinderen moeten ook leren om te gaan met misstappen en de gevolgen van hun beslissingen onder ogen te zien. Deel dus met hen hoe jij je voelde toen je een gelijkaardige ervaring opdeed. Vertel ze ook wat je dreef tot deze beslissing en wat jij eruit hebt geleerd. Wij zijn als ouder niet de enige beïnvloeding op onze kinderen en hun keuzes, maar wel de belangrijkste. 6. We verwarren intelligentie en begaafdheid voor maturiteit Intelligentie wordt vaak ingezet als maatstaf voor maturiteit bij een kind, waardoor het kind vaak te oud wordt ingeschat en behandeld. Bij begaafde kinderen is vaak sprake van asynchrone ontwikkeling. Er is geen magische leeftijd waarop het kind bepaalde verantwoordelijkheden zou moeten aankunnen. Observeer je kind goed en probeer zo in te schatten welke verantwoordelijkheden het aan kan en welke nog niet. Vergelijk ook gerust met andere kinderen van die leeftijd. 7. We doen niet wat we prediken Ouders zijn verantwoordelijk voor de voorbeelden van het leven waarin we willen dat onze kinderen terechtkomen. Doel van de opvoeding is dat het kind een leven gaat leiden dat de moeite waard is en zich verantwoordelijk gedraagt voor eigen woorden en handelingen. Wees authentiek en consequent, want je kind zal het je voorhouden. Je hebt een voorbeeldfunctie. Welke van deze 7 vind jij moeilijk of betrap je jezelf wel eens op? Deel het met ons hieronder of op Facebook

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square