Doorzetten, wat helpt jou?

June 22, 2017

Nieuwe voornemens lijken te horen bij het nieuwe jaar, maar daar geloof ik allang niet meer in. Ook ik heb mij vaak laten “vangen” om met Nieuwjaar heel wat voornemens te uiten die tegen februari al weer van de baan leken te zijn. Toch stel ik me sinds 4 jaar échte doelen en merk ik dat ik er ook echt mee aan slag ga. Het blijft doorzetten, er zijn van die momenten dat je alles aan de kant wil schuiven en toch… ik hou vol. Hoe doe ik dat?

Vele jaren was ik een onderpresteerder, ik liet het allemaal wat op me afkomen en dat ging eigenlijk wel op een bevredigende manier. Zo leek het toch.

 

Alleen kreeg ik steeds vaker boodschappen van deze soort:

 

Jij kan toch veel meer!?

Zou je niet…

Hoe komt het dat ik niet wist dat jij …

 

Het klopt dat ik vele kansen liet liggen. Ik was niet goed georganiseerd, de bedoelingen waren steeds goed maar het kwam er precies niet van. Zo had ik inmiddels een website maar kreeg ik die niet netjes geordend, bleef mijn agenda een rommeltje en werkte ik dag in dag uit zonder een echt plan voor ogen. Ik stond er wel steeds, goed voorbereid en krachtig maar de opvolging… dat kon stukken beter. Het leek wel alsof ik me steeds weer een beetje inhield, net niet tot het uiterste gaan.

 

 

Het is comfortabel om je in te houden

 

Dat merkte ik een paar weken geleden, toen ik weer een examen moest voorbereiden. Ik had me voorgenomen om een keer echt all the way te gaan, had ook tijd vrijgemaakt in mijn agenda en zou eens grondig studeren. Ik heb gestudeerd, maar liet toch weer een deeltje liggen en daar ben ik zo kwaad voor op mezelf! Ik weet dat ik meer kan, dat het een keer écht goede punten konden worden en toch kon ik het niet laten om verslagen voor te nemen, het schrijven van mijn 3e boek op de agenda te zetten, de was ertussen te steken en vooral ook weer mezelf te frustreren.

 

Een reflectiemoment kwam net op tijd, in ons team worden wel eens nagels met koppen geslagen en ik vind het als coördinator erg belangrijk om er te stààn. Ik moet dit onder ogen zien: het is erg comfortabel om je in te houden als alles vlotjes loopt. Nochtans had ik me begin dit nieuwe jaar voorgenomen om mijn doelen waar te maken. Ik wilde een goed geplande agenda met ruimte voor verrassingen en dringende vragen, ik stelde mezelf voorop om deze donderdagartikels weer wat vroeger te gaan voorbereiden én ik zou weer tijd maken om programma’s te schrijven, de website aan te pakken...