Is mijn kind hoogbegaafd?

February 20, 2019

Dat is dé vraag van ouders in onze praktijk, en daar gaan we elke keer weer heel zorgvuldig mee aan de slag. Ouders komen heel voorzichtig bij ons binnen met heel veel zorg voor hun kind. Ze willen het goede doen, alvast zeker niet hun kind een label gaan aanpraten waar het geen baat bij heeft. Dat ouders de stap durven zetten heeft vaak al een hele voorgeschiedenis. Daarom nemen wij elke vraag serieus en gaan we grondig onderzoeken of ze gegrond is. 

 

Veel van het verhaal komt rechtstreeks van de kinderen bij aanmelding. Ze vertellen me over hun kleutertijd en hoe zij het niet begrijpen dat andere kinderen dit leuk vinden. Ze willen uitdagende spelletjes doen en horen daarbij niet graag dat zij nog te jong zijn voor iets. Het verrast me nog regelmatig hoe goed deze (vaak nog jonge) kinderen helder kunnen verwoorden wat hun behoeften zijn. Het raakt me dat ze nog niet steeds goed begrepen worden in hun pogingen om duidelijk te maken dat ze anders zijn. 

 

 

Geen luxeprobleem, geen vraag om aandacht

Je merkt het vaak al heel snel: dit kind is anders.

Een aantal ouders zegt achteraf dat ze al van in de babytijd merkten dat ze een heel alert kind in huis hadden. Baby's